Planten en bloemen

Het belangrijkste dat nodig is om je bijenhotel te laten slagen is om in je tuin of balkon te voorzien van planten en bloemen die geschikt zijn voor bijen. Hieronder hebben we een overzicht gemaakt van de planten en bloemen die het meest geschikt zijn. En ja, hier hoort ook ‘onkruid’ bij!

 

Welke planten zijn geschikt?

Kies de juiste planten en bloemen en maak je tuin in een handomdraai aantrekkelijk voor wilde bijen. Inheemse bloemen en planten, dat zijn planten en bloemen die oorspronkelijk in Nederland voorkomen, zijn het belangrijkst. Plant deze planten ook in de buurt van hun nest, omdat ze maar een klein leefgebied hebben, en dus niet ver vliegen voor voedsel. 
 

Lavendel

Deze heerlijk geurende plant is niet alleen een feest voor de bijen, maar ook voor in je tuin of balkon! Lavendel bloeit van juni t/m oktober, dus je kunt er lang van genieten.

Paardenbloem

De paardenbloem is een van de favoriete planten van de bij: maar liefst 107 soorten wilde bijen bezoeken deze plant! Veel mensen zien het als onkruid en halen het weg uit hun tuin, maar de bijen denken hier anders over.

Stokroos

De stokroos is een tweejarige plant die in allerlei verschillende kleuren te krijgen is. De plant houdt van zon, dus tegen een schutting of tegen een muur zal deze plant het erg goed doen.

Vlinderstruik

Naast vlinders is de vlinderstruik ook een erg populaire plant bij de wilde bijen. 

Winterheide

Winterheide bloeit van januari tot en met april. Je kent deze plant waarschijnlijk wel van de uitgestrekte paarse velden in natuurgebieden, maar winterheide kan ook  in de tuin neergezet worden!

Dit is natuurlijk maar een kleine greep uit alle bloemen en planten die geschikt zijn voor bijen. Een veel uitgebreider overzicht kun je hier vinden. 

Welke planten moet ik wanneer planten?

In de koudste maanden (januari-maart) bloeien de winterheide en de winterkamperfoelie. In het voorjaar (april-juni) kun je bijvoorbeeld kiezen voor de judaspenning. In de zomermaanden (juni-september) kun je bijvoorbeeld kiezen voor lavendel, ijzerhard, een vlinderstruik of koninginnenkruid in je tuin of balkon. Wanneer het weer wat kouder begint te worden in de herfst- en wintermaanden (oktober-december) kun je de bijen blij maken met de herfstaster, klimop en de winterheide en winterkamperfoelie.

Waar moet ik nog meer op letten?

Veel planten, bollen en zaden die verkocht worden in winkels en tuincentra zijn bespoten met gif/neonicotinoïden. Uiteindelijk komt dit gif weer in de plant/bloemen terecht. Je kunt het beste biologische planten, bollen en zaden kopen. Deze zijn niet met gif behandeld. Gifvrije planten kun je bijvoorbeeld hier, hier of hier kopen. 

Vermijd spuitbussen, korrels, bestrijdingsmiddelen, en zelfs vlooienbanden voor huisdieren die de volgende stoffen bevatten: imidacloprid, thiacloprid, of acetamiprid. Dit zijn neonicotinoïden en die zijn erg giftig voor bijen.

Ook kun je de bijen helpen door planten en bloemen te kiezen die op verschillende momenten gedurende het jaar bloeien. Zo hebben ze altijd toegang tot voedsel.

Zijn er nog andere manieren om bijen te helpen in mijn tuin?

Jazeker! Naast het plaatsen van een bijenhotel zijn er een aantal wilde bijensoorten en hommels die zich in de grond nestelen. Ook vermolmd hout en holle takjes zijn favoriet. Ook kun je wat uitgebloeide planten in de winter laten staan. Ook leem in je tuin komt goed van pas voor de bijen. Ze kunnen hiermee de nestgangen in je bijenhotel dichtmaken.