Onderhoud

In principe vraagt een bijenhotel om weinig tot geen onderhoud. De bijen brengen in het voorjaar en de zomer voedsel naar de nestgangen voor hun larven, afhankelijk van de soort. Gedurende een jaar groeien de larven in de nestgangen uit tot kleine bijtjes, tot de tijd is aangebroken in het nieuwe jaar om uit te komen. Daarom is het niet verstandig om oude nestgangen op te boren! Er kunnen ook dieren in overwinteren, ook al is de nestgang niet afgesloten. 

Nieuwe nestgangen

Veel bijensoorten hebben een voorkeur voor nieuwe, of niet te oude nestgangen. Oude gangen kunnen op den duur gaan schimmelen of kapot gaan. Daarom zul je merken dat in de loop van de tijd er minder bijen je bijenhotel zullen bewonen. Dit zal waarschijnlijk na een jaar of twee zijn. Wat je kunt doen om je bijenhotel nieuw leven in te blazen is de oude nestblokken waar niet veel gebruik meer van wordt gemaakt te vervangen door nieuwe. 

Wat moet ik doen met de oude nestblokken?

De oude nestblokken kun je op een schaduwrijke plek neerleggen, zodat de laatste beestjes eruit kunnen komen, maar nieuwe zich er niet meer in gaan vestigen.